Meer weten

Sluit dit venster

Mijn naam is Henk Gorris en ik werk 40 jaar in het middelbaar onderwijs.

We hebben allemaal de wereld om ons heen de laatste tien jaar ingrijpend zien veranderen. Een van die veranderingen is het groeiend gebruik van mobiele telefoons en smartphones.                                                                     

Dit heeft me op het idee gebracht om het gsmhotel te ontwikkelen als opbergplaats voor mobiele telefoons in klaslokaal of vergaderruimte. Hierdoor kunnen leerlingen hun aandacht beter bij de les houden.

Bij een frontale les, groepswerk, les met I-Pad of individueel werk, aandacht is bij alle werkvormen en in het hele onderwijsproces vereist.

Het zien of horen van een bericht haalt een leerling 10 minuten uit zijn concentratie. Antwoorden kost zelfs 20 minuten.

Stel dat een leerling zes lesuren op een dag heeft en elk lesuur een berichtje krijgt: 6 x 10 minuten aandacht weg. Dat betekent 1 uur per lesdag en 5 uur per lesweek. 40 lesweken leveren dan 200 uur concentratieverlies op!

Natuurlijk klopt deze som niet: “onze“ leeftijdsgroep krijgt gemiddeld meer dan 150 berichtjes en kijkt 221 keer per dag op zijn telefoon.

In het onderwijs hebben we een verantwoordelijkheid naar leerlingen en hun ouders. We dienen het onderwijsproces zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom moet de mobiele telefoon in de klas onbereikbaar zijn behalve wanneer het voor de les nodig is.

Tijdens mijn lessen bergen de leerlingen hun mobieltjes op in een telefoonhotel en dat werkt prima.

Drs. H.A.J. Gorris

docent geschiedenis, staatsinrichting en maatschappijleer Scholengemeenschap Sint Ursula Horn.